Overzicht nieuws

Investeren in vastgoed met het hefboomsysteem

Voor je een investering doet in vastgoed doe je er goed aan om het rendement te berekenen. Dit rendement kan je via het hefboomsysteem omhoog brengen. Kan dit hefboomeffect binnenkort ook uw rendement spectaculair laten toenemen?

1. Wat is het hefboomeffect?

Voor het aankopen van een investeringspand kan je naast eigen kapitaal ook vreemd kapitaal of geleend kapitaal voor een veel hoger rendement van uw eigen kapitaal zorgen. Dat is het fameuze hefboomeffect of ‘financial leverage‘. Wat dacht u van 15,5 % rendement in plaats van 5 %?

Door de relatief lage rente en de hoge huurprijzen is er vandaag een uitstekend klimaat om te investeren in vastgoed. Het is essentieel om de voordelen in te zien van lenen om te investeren. Laat die hefboom ook voor u werken! Met een beperkte eigen inleg kan je immers dezelfde meerwaarde creëren én geef je jezelf de kans om in meerdere vastgoedprojecten te investeren. Extra opbrengst zonder extra eigen middelen!

2. Wanneer is lenen interessant?

Het hefboomeffect is echt spectaculair. Dit is wel enkel zo wanneer u relatief goedkoop kan lenen. en je er voor zorgt dat je investeert in een pand dat makkelijk verhuurbaar is en waarbij je zeker niet te veel kosten hebt. Een nieuwbouw dat voldoet aan de nieuwste normen is dus ideaal.

Wanneer u nu op het punt staat om te investeren in vastgoed hebt u geluk: de huidige lage intrestvoeten zijn ideaal voor het hefboomeffect. Lage intresten zijn slecht nieuws voor uw spaarrekening maar perfect om een lening voor vastgoed aan te gaan!

Ook zonder hefboomeffect levert vastgoed een mooi rendement en meerwaarde op. Maar waarom zou u nee zeggen tegen een verdubbeling, verdrievoudiging,… van uw opbrengsten dankzij een lening?

3. Hoeveel lenen: ideale verhouding

Wat is nu de ideale verhouding tussen eigen inbreng en geleend kapitaal om te investeren in vastgoed? Hoe groter het geleende deel, hoe groter het hefboomeffect dus.

Maar “trop is teveel”. De meeste banken eisen een eigen inbreng van minimum 20 %. Het ideale aandeel eigen kapitaal bedraagt volgens ons 20 à 30 % van de totale investering. De rest leent u bij.

4. Kijk goed uit in welk type pand(en) u gaat investeren

Om zeker te zijn van opbrengsten en meerwaarde is het doorslaggevend belang dat het vastgoed gesitueerd is op een goede locatie en gebouwd volgens de nieuwe energiezuinige normen, met de beste materialen en nieuwste technieken. Kijk ook altijd of het appartement goed te verhuren is of dat het voldoet voor een bepaald type huurders (ouder koppel, gezin met jonge kinderen, ...).

5. Hefboomeffect: een concreet voorbeeld

We laten u graag kennismaken met Joost en vergelijken zijn situatie met die van Saskia. Beide hadden een bedrag van € 240.000 dat ze wilden investeren in vastgoed. Joost kocht hiermee een appartement van € 240.000 dat 5% bruto (3% netto) opbrengt. Hij betaalde het volledige bedrag zelf. Saskia kenden het hefboomeffect en stopten slechts € 60.000 eigen kapitaal in het appartement. De overige € 180.000 leende ze aan 1,5%. Daardoor had ze bovendien nog € 180.000 om extra eigendommen aan te kopen.

Ben je aan het kijken om te investeren in vastgoed? Bekijk dan gerust onze energiezuinig nieuwbouwaanbod op onze website en maak een afspraak.

De Cuber - Vanaf €299.000

De Cuber - Wilsele

Residentie De Cuber in Wilsele is een kleinschalig modern woonproject van 7 BEN appartementen met 1 tot 3 slaapkamers, een kelderberging en bovengrondse of ondergrondse autostaanplaatsen en een afgesloten fietsenstalling.

De residentie met hoogwaardige architectuur garandeert een hedendaagse woonkwaliteit op 4 km van Leuven en een goede verbinding met de oprit van de E314.

De appartementen worden verwarmd via vloerverwarming en worden elk voorzien van individuele zonnepanelen. Er is een lift tot aan elk appartement.

Tymple Greens Leuven

Tymple Greens - Leuven

Tymple Greens is een opmerkelijk nieuwbouwproject bestaande uit appartementen, studio’s, winkelruimtes, parkeergelegenheid en een kantoorruimte in de binnenstad van Leuven. Ondergronds zorgt een parking voor de verbinding tussen de twee bouwblokken terwijl ze bovengronds gelinkt zijn door een prachtige groene binnentuin.

Tymple Greens is groen in hart en nieren. Niet alleen pronkt het met de eerste stedelijke boerderij, maar alle gebouwen zijn opgesteld met focus op een lage energiebehoefte en een optimaal gebruikerscomfort. Alle entiteiten voldoen aan de BEN-norm (Bijna Energie Neutraal) van het Vlaams Energie Agentschap.

De Hessel - Herselt

De Hessel - Herselt

De Hessel heeft 34 appartementen met één, twee of drie slaapkamers, een bewoonbare oppervlakte van 75 tot 175m2 en een privéterras of -tuintje. Dankzij de fijne binnentuin, een supermarkt als onderbuur en voorzieningen op wandelafstand is De Hessel een echt dorp in een dorp.

De nieuwbouwappartementen dragen allemaal het BEN-label. Dit betekent dat ze bijna-energieneutraal zijn. Er wordt zo weinig mogelijk energie verbruikt en er wordt hernieuwbare energie geproduceerd. Een goed geïsoleerde buitenkant en een vooruitstrevende technische installatie binnenin verzekeren je een laag verbruik en dus energiezuinig wonen. Omdat het E-peil < 30 is, heb je de eerste 5 jaar 50% vrijstelling op je onroerende voorheffing.