Overzicht nieuws

Is co-housing iets voor jou?

Co-housing heeft veel voordelen, zoals lagere huurkosten, een milieuvriendelijker levensstijl en sociaal contact met je huisgenoten. Maar voordat je besluit om samen met anderen te gaan co-housen, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

1. Vermeld alle bewoners op het huurcontract. Het is van groot belang om elke huurder op te nemen in het huurcontract met de verhuurder. Je hebt verschillende opties:

  • Je kunt één hoofdhuurder aanwijzen en de andere inwoners als onderhuurders vermelden.
  • Je kunt individuele contracten hebben met de verhuurder.
  • Je kunt een gezamenlijk contract opstellen waarin iedereen als huurder wordt vermeld.

In dit geval zijn alle huurders gezamenlijk en hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat als een van de huurders zijn huur niet betaalt, de anderen het verschuldigde bedrag moeten betalen aan de verhuurder.

2. Open een gezamenlijke rekening. Om de gezamenlijke kosten gemakkelijk te beheren, is het handig om samen met alle bewoners een gezamenlijke bankrekening te openen. Spreek af hoeveel geld jullie maandelijks op deze rekening zullen storten. Via deze rekening kunnen jullie kosten dekken, zowel kleine als grote uitgaven, zoals vuilniszakken, meubels, huur, internet, en verwarmingsketelonderhoud.

3. Maak een inventaris en doe gezamenlijke aankopen. Waarschijnlijk hebben jij en je huisgenoten al enkele spullen, zoals banken, kasten of magnetrons. Het is handig om samen een inventaris op te stellen waarin alle bezittingen worden genoteerd. Ontbrekende items kunnen jullie dan gezamenlijk aanschaffen.
4. Regel internet, verzekeringen en nutsvoorzieningen. Gebruik geld van de gezamenlijke rekening om internetabonnementen, verzekering(en) en elektriciteit, gas en water te betalen. Overweeg verschillende verzekeringen, zoals een woonverzekering om schade aan het huis te dekken en een familiale verzekering om eventuele schade aan elkaar te dekken. Voor gas en elektriciteit kies je zelf een leverancier, en de watervoorziening is afhankelijk van de locatie waar jullie wonen. Lees onze tips om samen met je huisgenoten zuinig om te gaan met energie en de kosten te minimaliseren.
5. Vergeet niet om plezier te hebben! Tot slot, plan samen met je huisgenoten leuke activiteiten om de gezellige sfeer te behouden. Denk aan gezamenlijk koken, spelletjesavonden of sporten. Zorg ervoor dat jullie de tijd nemen om van jullie gezellige film- en dineravonden te genieten!

Heb je nog vragen over co-housen? Aarzel niet om contact op te nemen met het team van GVE Immobiliën uit Leuven, Tienen en Aarschot. Wij staan klaar om je te helpen en te adviseren bij al je co-housingvragen.