Overzicht nieuws

2023 is het laatste jaar waarin kopers registratierechten kunnen meenemen bij de aankoop van een nieuw huis

Koop je een nieuwe woning en verkoop je de oude? Dan kan je de registratierechten die je bij de eerste woning betaalde in mindering brengen. Dat is de meeneembaarheid ofwel het meenemen van registratierechten.

Registratierechten of verkooprechten zijn een belasting die je betaalt bij de registratie van de verkoopakte van je huis, appartement of bouwgrond. Hoeveel je betaalt hangt af van de koopprijs, maar sowieso is dit wel een grote hap uit het budget.

Bij de aankoop van je tweede woning hoef je niet altijd de volle pot registratierechten te betalen. In bepaalde gevallen kan je (een deel van) de belastingen die je al betaalde voor je eerste woning in mindering brengen van de registratierechten die je nog moet betalen voor je tweede woning. Tot eind 2023 heb je nog de keuze.
Je kan in 2023 kiezen voor de nieuwe tarieven van 3% registratierechten (voorheen 6 procent) zonder meeneembaarheid. In 2024 zal de meeneembaarheid afgeschaft worden en heb je dus geen keuzen meer.
OF
Je kiest voor de meeneembaarheid van registratierechten van een maximaal voordeel van € 14.500 in plaats van € 13.000 vorige jaar. De verhoging komt er omwille van de hoge inflatie. Let wel: je kan nooit meer registratierechten meenemen dan je hebt betaald. Stel dat je bij de aankoop van je eerste woning 10.000 euro registratiebelasting betaalde, dan is dat jouw plafond.
In 2023 zal het voor kopers dus rekenen worden wat voor hen de voordeligste formule is. Daar kunnen we je bij GVE uiteraard mee helpen.

We onderscheiden twee manieren van meeneembaarheid:

  • de verrekening: je 'oude' woning wordt verkocht of verdeeld vóór de aankoop van je 'nieuwe' woning', de meeneembaarheid kan plaatsvinden bij de registratie van de aankoop van je 'nieuwe' woning.
  • de teruggave: je 'oude' woning wordt verkocht of verdeeld na de aankoop van een 'nieuwe' woning, de meeneembaarheid vindt plaats door middel van een teruggave na de akte van verkoop of verdeling van je 'oude' woning.

Met het systeem van meenemen van registratierechten kan je dus een pak geld besparen. Er zijn wel heel wat voorwaarden en beperkingen aan verbonden.

Contacteer zeker GVE voor meer info of een nauwkeurige berekening van jouw situatie.