Overzicht nieuws

Een waardebepaling, hoe werkt dat?

Komt de tijd om uw huis, appartement, nieuwbouw of investeringsvastgoed te verkopen; dan is het zaak om de juiste verkoopwaarde te bepalen. Dat geeft u niet enkel inzicht in de huidige marktstatus van uw eigendom, maar ook in welke vraagprijs de verkoop vlot laat verlopen. Zo'n waardebepaling zelf uitvoeren is altijd een optie -- en niets moet u weerhouden om het te doen. Naar onze ervaring is het echter (ook) aangewezen om hiervoor een erkend schatter-expert in te schakelen. Die biedt heel wat meerwaarde aan de schatting en doet dat in veel gevallen kosteloos -- zoals wijzelf, bij GVE. Met een erkende schatting hebt u dus niets te verliezen en alles te winnen. In dit artikel leest u waarom.

Om de waarde van uw pand te bepalen, gaat een erkend schatter niet over een nacht ijs. Hij licht het vastgoed door en kijkt naar alle objectieve factoren die de waarde opbouwen. 

De belangrijkste factoren zijn daarbij eigen aan het pand, bijvoorbeeld 

  • de algemene staat de ligging
  • de algemene staat 
  • energiezuinigheid
  • aanwezige faciliteiten
  • woningtype 
  • slijtage

Daarnaast worden echter ook de omgeving en de marktwaarde van het pand in rekening gebracht. Men bekijkt gronden, locatie, ligging en verkeersontsluiting. Men gaat na hoe de vastgoedprijzen evolueren en wat de huidige verkoopswaarde is van omringende panden en buurten.

Erkende schatters

Hoewel schatten nooit een exacte wetenschap zal zijn, reikt het erkend schattingsverslag zo veel verder dan de pure, subjectieve gevoelswaarde. Het heeft een werkelijk, wettig gewicht. De objectieve factoren waarop het zich baseert zijn afgesproken met de regionale belastingdienst, waarvoor het verslag ook moet voldoen aan een (groot) aantal vorm- en kwaliteitseisen. In Vlaanderen, bijvoorbeeld, is het schattingsverslag opgebouwd uit een algemene en bijzondere beschrijving van het onroerend goed, waarna de stedenbouwkundige en juridische gegevens moeten vermeld worden. Bovendien is er, afhankelijk van het type vastgoed, ook altijd een aantal verplichte bijlagen, te beginnen met het liggingsplan.

Indirecte meerwaarde

Pas wanneer alle geldende regels worden gerespecteerd, zullen betrokken instanties de schatting als realistische waarde aanvaarden. Het verslag zal u nu helpen in tal van situaties: bij een verkoop in het kader van een nalatenschap; wanneer u een hypothecaire lening zoekt; wanneer u een uitkoopsom moet regelen voor een scheiding; wanneer u wilt herfinancieren of overbruggen; of wanneer u verschillende lopende leningen wilt samenvoegen in een woonkredietovereenkomst. Kredietverleners of overheidsinstanties zullen leenbedragen of belastingaanslagen immers afwegen tegen de waarde van het pand. Blijven we in het bankwezen, dan deelt men het hypotheekbedrag bijvoorbeeld door de pandwaarde om de zogenaamde “quotiteit” te bekomen. Hoe lager de quotiteit, hoe lager het leentarief. Een goede schatting versterkt hier met andere woorden uw onderhandelingspositie.

Directe meerwaarde

Naast deze indirectere meerwaarden zijn er echter ook tal van directe voordelen voor uzelf, als koper of verkoper. Een goede schatting vermijdt in de eerste plaats dat u te veel betaalt of te weinig ontvangt. Voor verkopers vermijdt ze ook stagnatie door een afschrikwekkende vraagprijs. Zelfs de impact van bouwingrepen op de aankoop- of verkoopprijs kunt u met de erkende schatter bespreken. Zo bent u altijd zeker dat meerwaarden geen minwaarden worden.

Er zijn dus redenen genoeg om het advies van een erkend makelaar in te winnen wanneer u vastgoed verkopen of kopen gaat. Kosten doet het niets, opbrengen des te meer.

----

GVE is uw vastgoedmakelaar in de centrale Vlaams-Brusselse as Bertem, Leuven, Tienen. Wij adviseren je bij de aankoop of verkoop, huur of verhuur van huizen, appartementen, nieuwbouw of investeringspanden.

Bent u een koper, huurder of investeerder? Ontdek online snel onze huidige immobiliën en vraag eenvoudig een gratis plaatsbezoek aan.

Contacteer ons geheel vrijblijvend voor een gratis waardebepaling van uw pand, inclusief advies en marketingplan via 016 56 56 14 of info@immogve.be.

Vragen over dit artikel?

Een waardebepaling, hoe werkt dat?
U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.

Verwante artikels