Overzicht nieuws

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2021 en 2022?

05/11/2021

Goed nieuws: ja, zonnepanelen zijn in 2021 en 2022 nog steeds rendabel, zelfs zonder premies!
De premies kan je verkijgen op zowel de aankoop van je zonnepanelen alsook op de aankoop van een thuisbatterij.

6 redenen waarom zonnepanelen rendabel zijn.

  • De laatste jaren is de prijs van een installatie tot 50% gedaald. Hierdoor zijn ze betaalbaar voor alle gezinnen.
  • De levensduur van zonnepanelen is drastisch toegenomen: +10 jaar in slechts tien jaar tijd. Tegenwoordig moet een installatie pas na 30 jaar vervangen worden! Aangezien een installatie zichzelf tussen de 6 en 9 jaar terugbetaalt, profiteer je dus 20 jaar lang van gratis energie!
  • Door de energie die je produceert te verbruiken, kun je voor een deel (30 tot 40%) onafhankelijk zijn van het net en zo ook van de schommelende energieprijs! Werk je met een thuisbatterij dan kan dit oplopen tot 70-75%
  • Je elektriciteitsfacturen kunnen volledig worden gedekt door je installatie. Deze zullen afhangen van de productie van je installatie en je verbruik.
  • Als je in Vlaanderen woont, heb je recht op een installatiepremie die kan oplopen tot € 1.500. Deze waardevolle premie zorgt ervoor dat je installatie nog sneller rendabel wordt. 
    Op een batterij kan je een premie ontvangen tot € 2.550 in 2021 en tot € 1.725 in 2022
  • In welk type woning je ook woont, dankzij je zonnepanelen zul je gemakkelijker een EPB-certificaat bekomen! De productie van hernieuwbare energie wordt immers sterk beloond!  
Is het interessant om te investeren in een thuisbatterij?

Is het interessant om te investeren in een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kan een interessante oplossing zijn om de elektriciteit die u overdag produceert op een later ogenblik te gebruiken. Een batterij zorgt ervoor dat u minder stroom van het net moet afnemen op momenten dat uw zonnepanelen geen of te weinig stroom produceren. Zo kan u dus uw zelfverbruik verder verhogen. Tot hoe ver uw zelfverbruik verhoogd kan worden, hangt onder andere af van de grootte van de thuisbatterij. 

Vragen over dit artikel?

Zijn zonnepanelen nog rendabel?
U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.

Verwante artikels