1. Btw op sloop en heropbouw blijft 6%
Goed nieuws voor wie plannen heeft om te slopen en opnieuw te bouwen: vanaf 1 juli 2025 wordt het verlaagde btw-tarief van 6% permanent. Dit geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor projectontwikkelaars. Tot nu toe konden enkel particulieren rekenen op dit gunsttarief, terwijl projectontwikkelaars slechts tijdelijk van deze regeling konden genieten. Die tijdelijke maatregel zou normaal eind juni aflopen, maar wordt nu structureel verankerd.
2. Fossiele verwarmingsketels worden duurder
De regering wil inzetten op de energietransitie en verhoogt daarom het btw-tarief op verwarmingsketels op gas en stookolie. Vanaf 1 juli stijgt de btw van 6% naar 21%, ook voor woningen ouder dan 10 jaar. Dit geldt zowel voor de aankoop als de installatie van de ketel. Of ook onderhoud en herstellingen onder het hogere btw-tarief vallen, moet nog worden beslist in het kader van de bredere taxshift.
3. Ook steenkool wordt duurder belast
Verwarm je nog met steenkool? Dan zal je binnenkort meer betalen. Ook op steenkool stijgt de btw vanaf 1 juli naar 21%, zowel op de brandstof zelf als op bijhorende toestellen. Volgens schattingen verwarmen nog 15.000 à 20.000 Belgen hun woning op deze manier.
4. Warmtepompen worden goedkoper, maar pas vanaf 2026
Om duurzame verwarmingsoplossingen te stimuleren, wordt de btw op warmtepompen vanaf 1 januari 2026 verlaagd naar 6%. Deze maatregel komt wel pas een half jaar na de btw-verhoging op fossiele ketels. De regering hoopt zo de overstap naar energiezuinig verwarmen aantrekkelijker te maken. Toch blijft elektriciteit vandaag nog een stuk duurder dan gas of mazout, onder meer door accijnzen en heffingen. Er wordt gewerkt aan een herziening van die prijsverhouding, maar concrete details ontbreken voorlopig.
5. Wat met lopende afspraken?
Heb je vóór 1 juli al een verwarmingsketel besteld, maar wordt die pas later geplaatst? Mogelijk komen er overgangsmaatregelen voor zulke situaties. Ook dat wordt nog verder uitgewerkt binnen de bredere fiscale hervormingen.
Conclusie: Het paasakkoord legt een duidelijke koers vast: duurzame energie wordt gestimuleerd, fossiele brandstoffen ontmoedigd. Voor (ver)bouwers is het dus nu het moment om je plannen onder de loep te nemen — en te bekijken of je nog vóór 1 juli bepaalde beslissingen moet nemen.