Overzicht nieuws

Vernieuwde watertoets en informatieplicht vanaf januari 2023

Vanaf januari verandert er heel wat op vlak van de watertoets en de informatieplicht rond overstromingsgevoeligheid. De nieuwe regels komen er samen met nieuwe kaarten van de overstromingsgevoelige gebieden.

Geactualiseerde overstromingskaarten

Vanaf januari maken we bij GVE immo gebruik van geactualiseerde overstromingskaarten. Deze bevatten een stuk preciezere informatie op het vlak van overstromingen via waterlopen of intense neerslag.

Informatieplicht vermijdt onaangename verrassingen

De informatieplicht verplicht verkopers en verhuurders om kandidaat-kopers en huurders erover te informeren als het goed in overstromingsgevoelig gebied ligt. De informatieplicht geldt voor panden, maar ook voor gronden (weiland, bouwgrond, natuurgebied, bos, enz.). Kortom: alles wat onroerend goed is.

Is een overstroming rapport verplicht?

Er moet er een overstromingsrapport toegevoegd worden bij elke akte van meer dan 9 jaar voor de verkoop en verhuur die wordt verleden.

Dit rapport gaat dieper in op de mogelijke overstromingsbron en de overstromingskans van het perceel (P-score) en het gebouw (G-score). Beide scores zorgen samen voor een gedetailleerd beeld voor de potentiƫle koper. Zo kan het perfect zijn dat een stukje van het perceel wel overstromingsgevoelig is, maar dat dit geen impact heeft op de woning.

4 klassen die de P-score en de G-score bepalen

De klassen die de P-score en G-score bepalen zijn: 

  • Klasse A: geen overstromingsgevaar
  • Klasse B: kleine kans onder klimaatverandering
  • Klasse C: kleine kans onder huidig klimaat
  • Klasse D: middelgrote overstromingskans onder huidig klimaat

Met een woning in klasse A zit je dus altijd goed. Hier is geen overstromingsrisico. Bij Klasse B is de kans klein, maar bij klimaatverandering of andere uitzonderlijke omstandigheden, bestaat de kans op overstromen wel. Klasse D komt trouwens in grote mate overeen met de huidige overstromingsgevoelige gebieden (EOG).

Zelf snel de kans op overstroming checken? Dat kan op www.waterinfo.be/informatieplicht

Verwante artikels