Overzicht nieuws

Asbestattest verplicht vanaf 23 november: 5 vragen en antwoorden

Vanaf 23 november 2022 zal er een informatieplicht gelden bij de verkoop van een pand met bouwjaar 2000 of ouder. Die zal gelden voor elke overdracht waarvan het compromis ondertekend wordt vanaf 23 november 2022.

Dat asbest een gevaarlijke stof is, hoeven we u niet uit te leggen. Maar weet u wel of, waar en welke soort asbest er in uw eigendom verscholen zit? Vanaf 23 november 2022 bent u verplicht om dit te laten vast te stellen, tenminste wanneer een onroerend goed met een bouwjaar vóór 2001 van eigenaar verandert. Hiervoor is een asbestinventarisatieattest, kortweg asbestattest, nodig en daar komt het een en ander bij kijken. Immo GVE geeft advies op maat van uw specifieke situatie, maar hier zijn alvast de antwoorden op enkele algemene vragen.

Wat is een asbestattest?

Het asbestattest is het resultaat van een controle door een erkend asbestdeskundige van OVAM. Die gaat na of en waar er asbest in de woning zit, en bepaalt het type en de staat van het vastgestelde asbest. De deskundige kijkt hierbij naar waarneembare asbestbronnen die bij het dagelijks gebruik van het gebouw mogelijks een risico inhouden. Dit is in de regel een niet-destructief onderzoek, al moet de deskundige soms wel kleine stalen nemen, met kleine beschadigingen tot gevolg.

Dit attest is geldig voor tien jaar, tenzij er minstens één hoog materiaalrisico is vastgesteld, waarop de geldigheid beperkt wordt tot vijf jaar. De prijs van zo’n attest hangt af van de grootte van de woning, maar zal voor residentiële gebouwen wellicht enkele honderden euro’s kosten.

Ik heb vast geen asbest in mijn huis… toch?

Asbest associeert men vaak met golfplaten en dakpannen. Maar tussen de jaren 40 en 80 van de vorige eeuw was asbest een erg populair bouwmateriaal. Niet alleen was het goedkoop, maar had het ook veel fysische sterktes zoals isolatie, slijtvastheid en hitte- en vochtbestendigheid. Daarom vind je asbest vaak terug in verschillende toepassingen zoals dak- en wandbedekking, isolatiemateriaal rond leidingen, vloerbedekking, rond verwarmingsketels en schoorstenen enzovoort.

Het gebruik van asbesthoudende materialen werd pas in 2001 volledig verboden, dus bij panden met een bouwjaar voor 2001 is de kans op de aanwezigheid best groot. Daarom is het belangrijk dat een nieuwe eigenaar goed geïnformeerd is, zodat die op een veilige manier aan de slag kan zowel ín (gebruik) als mét het pand (verbouwing). Het attest omvat namelijk ook een advies om het vastgestelde asbest veilig te beheren of te verwijderen.

Moet ik vastgesteld asbest verwijderen uit mijn huis?

Neen, vaak niet. De deskundige stelt niet alleen de aanwezigheid van asbest vast, maar geeft ook aan of die aanwezigheid een risico vormt voor mens en milieu. Als er geen risico is, hoeft u geen maatregelen te nemen en vormt het asbest ook geen probleem. Door de historische populariteit van de stof zit het nu eenmaal vervat in veel gebouwen. De aanwezigheid van asbest is dus zeker niet per definitie problematisch of uitzonderlijk. Enkel als er wel risico’s zijn, moet u actie ondernemen, net zoals dat voorheen ook al het geval was. Het enige dat verandert, is de plicht om de aanwezigheid van asbest te controleren en om deze informatie mee te geven aan een nieuwe eigenaar.

Welke soort gebouwen moeten een asbestattest hebben?

De nieuwe regeling is van toepassing op ‘toegankelijke constructies’. Naast residentiële woningen gaat het dus ook om commerciële panden, kantoren, industriële gebouwen enzovoort. Ook bij de verkoop van een appartement moet u een asbestattest laten opmaken, weliswaar voorlopig enkel voor het privatieve deel. Vanaf 2025 moet er ook een attest zijn voor de gemeenschappelijke delen.

Bij welke soort transacties moet er een asbestattest zijn?

Het asbestattest is verplicht bij elke ‘overdracht onder levenden’. Naast verkoop gaat het dus ook om schenkingen, het vestigen of overdragen van een vruchtgebruik, erfpachtrecht, opstalrecht of een zakelijk recht van gebruik. Bij een verkoop moeten (kandidaat-)kopers geïnformeerd worden over de inhoud van het asbestattest; dit wordt bevestigd in de compromis of wederzijdse verkoop-aankoopbelofte.

In het kader van een verhuur hangt alles af van de datum waarop u als eigenaar het huurpand heeft gekocht. Kocht u het huurpand vóór 23 november 2022, dan heeft u geen asbestattest en moet u er ook geen laten opmaken in het kader van een (nieuw) huurcontract. Koopt u na 23 november 2022 een huurpand met bouwjaar voor 2001, dan beschikt u wel over een asbestattest en moet u dit overhandigen aan de (nieuwe) huurder. Vanaf 2032 moet trouwens elke eigenaar van een gebouw met bouwjaar voor 2001 beschikken over een asbestattest.
Wenst u meer info over het asbestattest? Maak een afspraak bij één van onze adviseurs en wij leveren u graag advies op maat. Meer info vindt u alvast ook op de website van OVAM.

Deze blog beoogt een algemene toelichting te geven, en vormt geenszins een sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden.

CTA

Wil je je woning verkopen?

Contacteer ons voor een eerste gesprek en een gratis schatting.

Bij de verkoop van je grond of woning ontzorgen we je volledig in heel het proces van het opvragen van al de nodige attesten tot en met de akte bij de notaris. We geven daarnaast altijd het gepaste advies en bekijken al de juridische zaken om zo de verkoop voor al de partijen vlot en transparant te laten verlopen.

Kantoor Leuven | Dirk Boutslaan 4
Kantoor Bertem | Tervuursesteenweg 206
Kantoor Tienen | Goossensvet 1A

Verwante artikels