Overzicht nieuws

Leuven stelt plannen voor Vaartkom voor

10/02/2022

Het Leuvense stadsbestuur heeft grote plannen met de Vaartkom. Het publieke domein dat 20.000 vierkante meter, of drie voetbalvelden, groot is, moet een unieke ontmoetingsplek worden waar groen en water centraal staan.

Na een intensieve ontwerpwedstrijd, waarbij Leuvenaars meerdere keren hun mening en input konden bezorgen, en een positieve beoordeling door de jury waarin ook uitgelote inwoners zaten, heeft het stadsbestuur het project nu gegund aan het ontwerpteam rond Tractebel.

Ze zullen  starten met de heraanleg van de beide oevers. Ook de kop zal een volledige verandering ondergaan. Vandaag ziet die er oud en industrieel uit, maar dat wordt een groene plek. Het wordt een verkeersveiligere plaats waar je kan genieten van water en zon.

Ook de zogeheten staart, waar de Vaart de bocht maakt richting Mechelen, verandert. Daar komt een groene heuvel van drie meter hoog met een mooie flank naar het zuiden gericht. Daar kan je op zitten, zonnen en genieten van het water. Er wordt een informele tribune ingebouwd, wat ons de kans geeft om een podium op het water te bouwen.

Op basis van de feedback van de Leuvenaars, integreerde het ontwerpteam meer bomen en groenvakken op het Victor Broosplein. Na verder onderzoek bleek een natuurlijke zwemvijver mogelijk in de Vaartkom. Het ontwerp is herwerkt naar een zwemvijver, waar grote rietvelden en waterplanten het water zuiveren en een zeventigtal mensen per keer kunnen zwemmen. Het zwemwater is volledig afgescheiden van het vaartwater.

Bron: De Standaard

Vragen over dit artikel?

Leuven stelt plannen voor Vaartkom voor.
U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.

Verwante artikels