Overzicht nieuws

Teruggave van registratiebelasting bij een wederverkoop binnen 2 jaar

Wanneer u een onroerend goed (woning, grond, handelspand, ...) binnen de 2 jaar na aankoop opnieuw verkoopt, kunt u 3/5de van het betaalde verkooprecht (registratiebelasting) terugvorderen.

Wederverkoop binnen de 2 jaar van de enige gezindswoning

Hoewel de aanschaf van de gezinswoning belast wordt tegen het verlaagde tarief en niet het standaardtarief (12%), kan bij de verkoop van deze woning binnen twee jaar na aankoop ook aanspraak worden gemaakt op een teruggave van 3/5de van de betaalde registratierechten. Deze teruggave is echter afhankelijk van de voorwaarde dat er eerst aanvullende rechten worden betaald. Dit komt doordat een teruggave alleen mogelijk is wanneer bij de aankoop het 12% verkooprecht is toegepast. Het is belangrijk op te merken dat de aanvullende rechten worden verrekend met de terug te geven rechten.

Wederverkoop binnen de 2 jaar na voorafgaande verdeling

Steeds vaker wordt onroerend goed, dat gezamenlijk door twee personen is aangekocht met toepassing van het verkooprecht, binnen twee jaar na de aanschaf verdeeld. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als gevolg van een echtscheiding of relatiebreuk, waarna het goed binnen dezelfde termijn door de partner aan wie het is toegewezen, wordt verkocht.

Bij de verkoop van het goed kan deze partner een teruggave van 3/5de aanvragen, maar enkel voor zijn wettelijk aandeel in het verkooprecht. Ook de partner aan wie het goed niet is toegewezen, kan bij de verkoop van het goed aanspraak maken op deze teruggave.

Ter illustratie:

Stel, X en Y hebben gezamenlijk een hoofdverblijf van € 200.000 aangekocht, elk voor de helft. Ze hebben beiden € 10.000 aan verkooprecht betaald.

Bij een relatiebreuk wordt de woning toegewezen aan Y. Vervolgens verkoopt Y de woning binnen twee jaar na de aankoop.
Y kan een teruggave aanvragen van 3/5de van € 10.000, oftewel € 6.000.

Ook de andere partner kan een teruggave aanvragen van 3/5de van zijn wettelijk aandeel, eveneens € 6.000.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Als u bij de aankoop 12% verkooprecht op het onroerend goed betaald hebt, kunt u drie vijfde van die 12% terugvorderen. Koopovereenkomsten die werden belast aan een verlaagd tarief komen niet in aanmerking.
  • Om teruggave van 3/5de van de betaalde rechten te krijgen, is vereist dat de wederverkoop is gebeurd bij een authentieke akte binnen de 2 jaar te rekenen vanaf de datum van de authentieke akte van verkrijging.
Schatting

Je woning verhuren of verkopen?

Maak een afspraak met 1 van onze makelaars en ontvang binnen de 48 uur na de schatting ter plaatse al een schattingsverslag van je woning. (016 56 56 14 of info@immogve.be)

  • We overleggen elke schatting binnen ons team van 6 makelaars uit de buurt van Leuven - Tienen - Aarschot.
  • 1 vast contactpersoon, die achter zich een heel team heeft van experten voor het hele verkooptraject ( attesten, planning, juridisch, marketing, foto's, filmpjes, ...).
  • Met dit hecht team garanderen we een goede en uitgebreide service voor de verkoop of verhuur van je woning voor de normale marktprijs.

Verwante artikels