Overzicht nieuws

Voorwaarden voor het 6%-btw-tarief bij sloop en heropbouw:

Er is veel te doen geweest over het al dan niet wegvallen of verlengen van de btw-verlaging voor sloop en heropbouw. Tijd om alles nog eens in een overzicht te gieten.

Tijdens de coronacrisis heeft de federale regering besloten om de bouwsector te ondersteunen door een tijdelijke btw-maatregel in te voeren voor mensen die een oude woning wilden slopen en vervangen door een nieuwbouw. Onder deze regeling werd het btw-tarief verlaagd van 21% naar 6%. Hier waren wel enkele voorwaarden aan gekoppeld.

  • 'Geen andere woningen in bezit en zelf bewonen voor minstens vijf jaar
  • Woningen met een oppervlakte tot 200 m²
  • Zowel voor contracten met aannemers als woningen op plan via een bouwpromotor

De maatregel zou oorspronkelijk twee jaar lopen en werd met een jaar verlengd. Gezien het grote succes gingen velen ervan uit dat de btw-verlaging ook na 2023 in stand zou blijven, maar de regering besloot om het btw-tarief terug op te trekken naar 21%.

Nieuwe permanente maatregel vanaf 1 januari 2024

In de begrotingsonderhandelingen werd beslist om de maatregel te behouden en permanent te maken vanaf 1 januari 2024. Alle huidige voorwaarden blijven behouden met één groot verschil: bouwpromotoren/ontwikkelaars komen niet langer in aanmerking. Particulieren die een woning kopen in een afbraak en heropbouwproject van een projectontwikkelaar, kunnen dus niet meer van het verlaagd BTW tarief genieten.

Overgangsmaatregel 6% in 2024 voor nieuwbouw

Overgangsmaatregel 6% in 2024 voor nieuwbouw

Er is echter wel voorzien in een overgangsregeling gedurende 2024. Alle afbraak en heropbouw projecten waarvan de omgevingsvergunning werd aangevraagd voor 1 juli 2023, kunnen het verlaagd BTW tarief van 6% nog steeds toepassen t.e.m. 31 december 2024.

Bekijk hier onze nieuwbouwprojecten en lees welke projecten er nog in aanmerking komen voor 6% tot eind 2024.

Verwante artikels