Overzicht nieuws

Tot eind 2023 nog voordeel bij lening op tweede woning.

Als je overweegt om een tweede woning aan te schaffen, is dit het perfecte moment. De federale regering zal namelijk de federale woonbonus voor niet-eigen woningen tegen het einde van 2023 afschaffen. Als je vóór het einde van 2023 een tweede woning koopt en daarvoor een hypothecaire lening afsluit, kun je nog steeds aanspraak maken op dit belastingvoordeel. De aflossingen op de lening komen in aanmerking voor een belastingvermindering in het kader van langetermijnsparen, en dit gedurende de volledige looptijd van de lening.

Het is raadzaam om dit jaar nog te investeren in een tweede woning om verschillende redenen

Voor een tweede verblijf of investeringspand kun je nog steeds profiteren van een belastingvoordeel. Via de federale woonbonus kun je namelijk de kapitaalaflossing van je hypotheeklening aftrekken van je belastingaangifte en daarbij een belastingvoordeel krijgen. Afhankelijk van je beroepsinkomen kun je hiermee een maximaal jaarlijks voordeel van 705 euro behalen. Dit lijkt misschien niet veel, maar over een periode van 25 jaar gaat het toch al snel over zo'n 17.500 euro!

Bekijk hier ons investeringsaanbod.

Vanaf 2024 zal dit fiscale voordeel voor een tweede woning verdwijnen. Wat betekent dit voor (toekomstige) eigenaren en particuliere investeerders? Als je al een lopende financiering hebt voor een tweede woning en al profiteert van het belastingvoordeel, zal er in 2024 niets veranderen. Maar als toekomstige kandidaat-koper kun je nog dit jaar profiteren van het belastingvoordeel door je investeringsvastgoed of tweede woning te financieren in 2023.

Hieronder de verschillende financiële voordelen van investeren in Vastgoed opgesomd.

Federale Woonbonus: Zoals eerder vermeld, schaft de federale regering naar verwachting de federale woonbonus voor niet-eigen woningen af tegen het einde van het jaar. Door nu een tweede woning te kopen en een hypothecaire lening af te sluiten, kun je nog profiteren van dit belastingvoordeel.

Belastingvoordelen: Naast de woonbonus zijn er andere belastingvoordelen verbonden aan het bezitten van een tweede woning, zoals aftrekposten voor de betaalde rente en kapitaalaflossingen op de lening, evenals mogelijkheden voor langetermijnsparen. Deze voordelen kunnen aanzienlijke besparingen opleveren.
Vastgoedinvestering: Vastgoed kan een solide investering zijn op lange termijn. De waarde van onroerend goed heeft de neiging om in de loop der jaren te stijgen, wat kan leiden tot aantrekkelijke rendementen op je investering.
Inflatiebescherming: Vastgoed kan dienen als bescherming tegen inflatie. Als de prijzen stijgen, stijgt doorgaans ook de waarde van je vastgoed, wat betekent dat je investering zijn waarde behoudt.
Verhuurinkomsten: Als je niet van plan bent om de tweede woning permanent te bewonen, kun je overwegen deze te verhuren. Verhuurinkomsten kunnen een gestage bron van passief inkomen genereren.
Voordelen van investeren in nieuwbouw:

Voordelen van investeren in nieuwbouw:

  • Nieuw en modern: Nieuwbouwwoningen zijn vaak voorzien van moderne voorzieningen en technologie, wat aantrekkelijk kan zijn voor huurders of kopers.
  • Lagere onderhoudskosten: Omdat nieuwbouwwoningen nieuw zijn, hebben ze over het algemeen minder onderhoud nodig dan oudere panden, wat de operationele kosten kan verlagen.
  • Energie-efficiĆ«ntie: Nieuwbouwwoningen zijn vaak energiezuiniger en kunnen lagere energiekosten met zich meebrengen, wat aantrekkelijk is voor huurders en kopers.
  • Aantrekkingskracht voor huurders: Nieuwe woningen kunnen aantrekkelijker zijn voor potentiĆ«le huurders, wat de verhuurbaarheid kan verbeteren.

Ontdek al onze nieuwbouwprojecten in Vlaams-Brabant.

Verwante artikels